Strudel gruszkowy
prosto z pieca pachnący świeżo tartym cynamonem prezentowany na lustrze sosu waniliowego
Tajemnicą pałacowego strudla są gruszki.
Przygotować ciasto francuskie - może być gotowe – 1 szt.
Pokroić w kostkę 1 ½ kg gruszek (obranych ze skórki).
Upraż orzechy włoskie i migdały – po 5 dkg.
Posiekaj suszone śliwki i morele też po 5 dkg.
Wszystkie dodatki wymieszać z 2 łyżkami kaszy manny i 1 łyżeczką cynamonu do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 6 części, rozłożyć farsz i zwinąć jak krokiety.
Ułożyć na pergaminie, posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec w temperaturze 220 C do zarumienienia się.

Poleca kucharz Pałacu Paulinum – Radosław Górczyński
Agencja PR Publicon
Polecamy także:
- Dorada w cytrusach
- W pałacowym smaku
- Dolina Pałaców i Ogrodów